Неділя, 28.04.2024, 01:49 
Вітаю Вас Гість | RSS

ВІДДІЛ ОСВІТИ БОРЩІВСЬКОЇ РДА 

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2012 » Березень » 26 » Блаженніший Любомир Гузар відвідав Пилипче
11:13
Блаженніший Любомир Гузар відвідав Пилипче

Такої велелюдної зустрічі, як 10 березня, у Пилипчому не було в останні десятиліття. Не  тільки  пилипченці, а й мешканці сусідніх шкіл, депутати обласної та районної рад, працівники відділів освіти і  культури, представники творчої інтелігенції і духовенства з Борщева щиро вітали неординарну особистість, донедавна Верховного архієпископа  Києво-Галицького, кардинала, Блаженнійшого Любомира Гузара.

Поважний гість відгукнувся на запрошення директора школи Івана Пенькала та школярів – гуртківців, котрі збирають матеріали про життя і досліджують творчість земляка, - всесвітньовідомого художника – графіка Якова  Гніздовського. За давнім звичаєм поважному гостеві учні вручили коровай.

У шкільному меморіальному музеї Якова Гніздовського юні гіди провели екскурсію. Пізніше , під час науково-практичної конференції, присвяченій постаті митця з Борщівщини, з повідомленнями виступили педагоги, учні школи,  внучата племінниця Надія Гніздовська. З 23 років життя художника проходило поза Україною: вчився і малював у Варшаві, Загребі, Мюнхені, активно творив, самоствердився у США. З неабияким інтересом присутні слухали  Бл. Любомира Гузара про знайомство з нашим земляком, риси характеру /наполегливість, щирість, доброту, порядність/, особливості творчості. Окрім графіки, дереворитів, митець розмальовував і церкви. Одна з них та іконостас авторської роботи знаходиться у містечку Киргинтон /його вважають американським  українським курортом і влітку тут дуже багато туристів/.

Гість особливо акцентував на  розвитку творчості у широкому розумінні, утвердженні духовності, переваг її над матеріальним. Як зазначалося, людина без віри , совісті, моральних застережень втрачає Господній задум щодо людини. На думку Бл. Любомира Гузара, не час, а людство кидає виклики – собі, природі, самому Творцеві. Він відповів на ряд запитань морально-культурного характеру, а також суспільно-політичного /зокрема, про ініціативу «Перше грудня», передачу лавр одній конфесії тощо/. Вразили обізнаність поважного гостя, простота викладу глибинних думок, переконливість.

Опісля відбулася панахида, яку відслужили  о.- декан Мельнице-Подільського деканату Володимир Крушинський, парох Андрій Сенишин ,

Бл. Любомир Гузар уділив присутнім Божого благословення.
Переглядів: 1052 | Додав: Kas_Vol | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Новини освіти
Тернопільщина
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Карта відвідування

Copyright MyCorp © 2024