Четвер, 28.03.2024, 20:09 
Вітаю Вас Гість | RSS

ВІДДІЛ ОСВІТИ БОРЩІВСЬКОЇ РДА 

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2012 » Червень » 1 » Футбольний фанатизм. Природа причин існування.
13:51
Футбольний фанатизм. Природа причин існування.

Поява будь-яких явищ духовного чи предметів матеріального світу неодмінно носить в собі причини їх появи. Дана стаття – не намагання написати історію організованих рухів футбольних вболівальників в Україні і за кордоном, а спроба висвітлити природу даного суспільного явища, розкрити його суть. Для написання цього короткого дослідження мене спонукало спілкування із багатьма представниками молодіжних спортивних субкультур, серед яких є немало моїх хороших товаришів, справжніх друзів. Окремі з них в юному віці втратили здоров’я внаслідок регулярної участі в „махачах” із фанатами інших команд.

Коротко нагадаю, що найбільш чисельними та поширеними видами уболівальницьких молодіжних рухів є „ультрас” – фанати певної футбольної команди, які здійснюють її мирну підтримку на всіх матчах, включаючи виїзні та „футбольні  хулігани” („hooligans”, „хулси”) – організовані групи радикально налаштованих фанатів, відмінний спосіб вираження своєї відданості улюбленій команді полягає у застосуванні агресії та вчинення насильства по відношенню до аналогічних прихильників  інших футбольних клубів.

Із основних факторів які впливають на масовість футбольного фанатизму і особливо на його радикальні прояви, я би виділив від менш до більш значимих наступні :

- віковий фактор. Найбільш активні футбольні фанати - молоді люди віком приблизно 17-30 років. Тут і спосіб самовираження (юнацький максималізм, кураж) і прагнення бути лідером або просто учасником певної соціальної групи, і гіперактивність і, звичайно, природна агресивність. В силу недостатніх знань і досвіду, представники молодіжних рухів „ультрас” та „футбольні  хулігани” утворюють категорію натовпу в суспільстві. Є вдале трактування цього поняття у В. Белінського: "Толпа — это собрание людей, живущих по предрассудку и рассуждающих по авторитету” ;

- популярність. Жоден із видів спорту не володіє такою кількістю прихильників як футбол. Чому футбол? Не волейбол, не хокей, не шахмати? Про це дещо пізніше ;

- психологічний фактор. Всі напевне помічали розмах накалу емоцій і пристрастей в місцях масових скупчень людей об’єднаних одним певним захопленням : на концертах, спортивних змаганнях, масових політичних зібраннях тощо. Як на мене причину цього найкраще пояснює сучасний російський філософ Вадим Зеланд, основоположник техніки управління реальністю - трансерфінгу. Згідно його теорії про існування в просторі енергетично-інформаційних структур, яких він називає деструктивними маятниками, вона полягає в концентрації в межах незначної території енергії думок одного параметру, які з’єднуються в єдиному потоці. Чим більша кількість людей і тривалість події, тим більша концентрація даної мисленнєвої енергії, яка все більше захоплює її прихильників, паралізуючи тим самим їх волю і здатність самостійно, а подекуди і адекватно мислити. На стадіонах під час футбольного матчу це спостерігається найяскравіше : чим далі від його початку, тим більший накал пристрастей і менша здатність частини глядачів контролювати свої емоції. А футбольний матч чи не наймасовіший і найдовготриваліший захід. Післяматчеві масові заворушення – результат.

- культовий. Футбол вже давно став чимось більшим ніж просто вид спорту і вийшов за рамки простого захоплення. Будь-яка релігія чи віровчення можуть позаздрити такій кількості фанатичних прихильників, які має футбол. В контексті висвітлення нашої теми, об’єктами поклоніння постають футбольні команди, або окремі гравці. Це все наслідок тотального впровадження ідей виключності футболу. В цьому плані, хочу привести окремі історичні цитати. А. Гітлер : "Широкі маси народу складаються не із професорів і не із дипломатів. Народні маси володіють лише дуже невеликою кількістю абстрактних знань. Для них все вирішує область почуттів. Позитивне чи негативне відношення народної маси до того чи іншого явища визначається більше всього эмоціями, а не логікою”. В. Ленін : „Ідея лише тоді стає ідеєю, коли вона заволодіває масами”. Можна по-різному оцінювати дані історичні постаті, але їх глибоке розуміння народних масс і методів эффективної пропаганди доведено практикою.

Тепер ми плавно підійшли до того, з чого розпочали нашу розмову – до суті появи явищ і предметів, у висвітленні питання про природу футбольного фанатизму. Тут резонно задати запитання : Qui prodest? (шукай кому вигідно). Відповідь проста – тим кому вигідна масова популярність футболу, яка дає їм владу і гроші - поняття які в світовій історії протистоянь були визначальними причинами боротьби. Всі без виключення господарі популярних клубів – представники фінансово-олігархічних кіл і впливові політики. З однієї сторони для них футбол - це надприбутки від транслювання матчів, продажу гравців, квитків і реклами, з другої – контроль над широкими масами прихильників, а отже - влада над ними. На кожному кроці в ЗМІ : новинах, телешоу, рекламах на телебаченні, в газетних статтях  спостерігаємо „вболівай за улюблену команду”, „перемагай разом із збірною”, „разом до перемоги” і т.д. Дивишся телебачення і чим ближче чемпіонат Європи по футболу тим більше закрадається думка, що всі з розуму посходили. Я палкий прихильник футболу і як гравець і як глядач, але таке враження, що окрім проведення „Євро 2012” всі проблеми суспільства давно вирішені. Практичний приклад цього психозу в нашій Тернопільській області в 2011 році – майже 40% виділених із держбюджету дотацій (9 млн. грн. із 25) облрада виділила на ремонт стадіону в м. Тернополі. А нагальних проблем із ЖКГ, очисними спорудами, малозабезпеченими як і не було.

В результаті навальних інформаційних акцій „по промиванню мозгів”, безпрецедентного ажіотажу навколо футболу, молоді люди несуть свої останні кишенькові гроші на стадіони, а після матчів „футбольні хулігани” влаштовують масові побоїща із „поножовщиною”, б’ють пики, калічать одне одного. Правильно! Несіть гроші і калічте далі, головне, щоб ви не думали про те, де власники футбольних клубів і організатори футбольних матчів заробили і продовжують заробляти свої капітали, не думали про проблеми суспільства і чия це заслуга. Реалізацію даної підривної для державних суспільств політики (не лише в Україні) хочу продемонструвати на одному маленькому прикладі. Нещодавно спілкуючись в одному із місцевих кафе з одним із футбольних фанатів віком близько 30-ти років на тему футболу, я почув розповідь, яка мене надзвичайно шокувала. Декілька років назад, один із родичів цього фаната, якийсь там далекий брат, в результаті „потасовки” із фанатами команди суперника, отримав тяжкі поранення через які невдовзі помер. Знаєте чим завершив розповідь цей ідіот? Сльозними словами : „Він помер за Тернопіль. Справжній герой...”. Вдумайтесь лише в його поняття цінностей!? В його розумінні, герой не той що може полягти за Батьківщину, сім’ю, честь, а нещасний дурень, який отримав смертельні поранення в бійці після матчу команди 2-ї футбольної ліги.        

На завершення теми хочу добавити, що деякі сучасні дослідники природу виникнення футбольного фанатизму навіть відносять до реалізації програми таємних товариств по масовій маніпуляції свідомістю людей, на яку її авторів нібито наштовхнули отримані знання окультних сил з глибокої давнини. В. Істархов в своїй книзі „Удар русских богов” в якості легенди привів слідуюче : „Что касается оккультных сил, то о них известно немного. По преданию, они вышли из Египта. Вышли 22 иерофанта (предсказателя судьбы), разбились на две команды по 11 человек и разошлись по свету. А играют в одну игру. Аналогом этой игры стал футбол — две команды по 11 человек пинают ногами земной шар. Судя по всему, иерофанты — потомки выживших оккультных жрецов погибшей Атлантиды. Эти дети Люцифера-сатаны довели до гибели цивилизацию Марса и Атлантиды, и солнечно-огненные Боги эти сатанинские цивилизации уничтожили. Теперь продолжают делать то же самое с нашей цивилизацией. И мы должны их остановить, если мы не хотим участи Марса и Атлантиды.

Переглядів: 1214 | Додав: Kas_Vol | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Новини освіти
Тернопільщина
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Пошук
Карта відвідування

Copyright MyCorp © 2024